Mini serowe pączki stanowią szybką i wyśmienitą przekąskę, a sposób ich przygotowania jest niezwykle prosty, co sprawia, że każdy może sobie z nim poradzić. W tym przepisie nie używamy ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Dodatkowo nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. To prawdziwie idealna propozycja.
Składniki na mini serowe pączki – przepis Do przygotowania mini pączków będziemy potrzebować:
- 250 g tłustego twarogu
- 100 g gęstej śmietany 12% lub 18%
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
- ręczniki papierowe
Sposób przygotowania mini pączków krok po kroku – przepis
Krok 1. W dużej misce umieszczamy twaróg, 2 żółtka, zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą widelca.
Krok 2. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy za pomocą widelca, a następnie wykładamy na posypany mąką blat i dokładnie wyrabiamy ciasto na pączki.
Krok 3. Z ciasta formujemy dwa równe wałki. Każdy z nich dzielimy na 14 równych części. Z kawałków ciasta formujemy małe kulki. Dłonie możemy wcześniej delikatnie zwilżyć wodą lub oprószyć mąką.
Krok 4. Olej rozgrzewamy w dużym garnku (można zacząć go rozgrzewać, gdy zaczynamy wyrabiać ciasto).
Krok 5. Pączki smażymy z każdej strony przez około 1,5 minuty, aż uzyskają złoty kolor.
Krok 6. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz.
Krok 7. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!