WesołeZwierzakiPrzepisyOrzechowiec – Szybki i Prosty Przepis na Rozkoszne Ciasto

Orzechowiec – Szybki i Prosty Przepis na Rozkoszne Ciasto

Zobacz też

Zapraszamy do skorzystania z naszego szybkiego i prostego przepisu na wyśmienite ciasto – orzechowiec. Ten placek przypadnie do gustu każdemu, dlatego warto spróbować tego przepisu i oczarować nim bliskich. Smacznego!

Składniki do Orzechowca – Przepis

Do przygotowania tego przepysznego ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%

Przygotowanie Ciasta Krok po Kroku – Przepis

Krok 1:

W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z 40 g cukru. Pod koniec ucierania dodajemy orzeszki, pokruszone biszkopty, olej oraz proszek do pieczenia.

Krok 2:

Białka ubijamy z drugą połową cukru. Następnie delikatnie mieszamy je z masą z żółtek.

Krok 3:

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 40 cm x 28 cm. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4:

500 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, żółtka i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia.

Krok 5:

W garnuszku należy roztopić masło i stopniowo dodajemy je do masy budyniowej. Gotowy krem odkładamy do przestudzenia.

Krok 6:

Zimne ciasto orzechowe przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy przestudzoną masą budyniową i przykrywamy drugim plackiem orzechowym.

Krok 7:

Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią ciasto. Wierzch można posypać startą czekoladą. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Polub naszą stronę na Facebooku.

ZOBACZ TAKŻE