Zapraszamy do skorzystania z naszego szybkiego i prostego przepisu na wyśmienite ciasto – orzechowiec. Ten placek przypadnie do gustu każdemu, dlatego warto spróbować tego przepisu i oczarować nim bliskich. Smacznego!
Składniki do Orzechowca – Przepis
Do przygotowania tego przepysznego ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
Ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 50 ml oleju
- 100 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
Przygotowanie Ciasta Krok po Kroku – Przepis
Krok 1:
W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z 40 g cukru. Pod koniec ucierania dodajemy orzeszki, pokruszone biszkopty, olej oraz proszek do pieczenia.
Krok 2:
Białka ubijamy z drugą połową cukru. Następnie delikatnie mieszamy je z masą z żółtek.
Krok 3:
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 40 cm x 28 cm. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4:
500 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, żółtka i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia.
Krok 5:
W garnuszku należy roztopić masło i stopniowo dodajemy je do masy budyniowej. Gotowy krem odkładamy do przestudzenia.
Krok 6:
Zimne ciasto orzechowe przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy przestudzoną masą budyniową i przykrywamy drugim plackiem orzechowym.
Krok 7:
Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią ciasto. Wierzch można posypać startą czekoladą. Smacznego!